Aktuális ajánlat

Hírek
Mini szobarózsa (Rosa Chinensis Minima)

Mini rózsa
2,190 Ft
Szállítás: 2-3 munkanap

A növényt ültethetjük erkélyre, teraszra, kertbe, balkonládába vagy virágtartóba is. Az alacsony növekedésük miatt akár sziklakertbe is tehetjük vagy virágágyás szélén kedves színfoltot képezhetünk vele.
Lehetőleg déli ablakba tegyük, ahol fürödhet a napsütésben. Világos ablak, illetve ablakköz is megfelelő számára. Két öntözés között kissé hagyjuk a talajt kiszáradni.
A földjükön soha ne tocsogjon a víz. A kiszáradás, de a túlöntözés is végzetes lehet a növények, ezért nyáron a vízhiányra télen pedig a túlöntözésre figyeljünk oda.

Tartásának egyetlen nagy titka hogy metsszük vissza a növényt. Minden elnyílt virágot azonnal távolítsunk el a növényről.
Magát a szárakat is érdemes folyamatosan metszeni. Ha rajta hagyjuk az elnyílt elszáradt virágokat, nem fog újra virágot hoznia rózsánk.

Igazán ideális nekik, ha ki tudjuk ültetni a kertbe őket.
A szabad földben is célszerű az elvirágzást követően mindig újra visszavágni, ami jól bokrosít, és a következő virágfejlesztést serkenti.
Mindig napos helyet válasszunk számukra.

6-8 hetes téli nyugalmi időszakra van szüksége, közben lehullatja levelét. Ekkor ügyeljünk arra, hogy talaja csak mérsékelten legyen nedves.
A tél végén jól vágjuk vissza a hajtásait, és a növényt vigyük kissé melegebb helyre, hogy az intenzív növekedés újból meginduljon. Ezután visszatérhetünk a rendszeres öntözéshez.

Megfelelő gondozással szinte állandóan virágoztatható. Különösen szépen mutatnak más zöld szobanövények társaságában.

Fényigény : Nagy fényigényű növény. Az árnyék megakadályozza a virágzást, és csökkenti a növekedést. Legalább napi 4 órányi folyamatos napfényre van szüksége, de ennél több lenne az ideális.

Hőigény : A cserepes rózsa a lakásban nem igényel túl magas hőmérsékletet. Hűvösebb helyiségben, 18-19 fokon egészségesebben fejlődik és virágai is tovább tartanak.

Vízigény : Nyáron öntözzük bőven a földjét, a nagy melegben akár naponta kétszer is, és hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet.

Páratartalom : A párás környezet jót tesz nekik, ezért párologtassunk vizet a környezetükben.

Talajigény: Fontos, hogy a keveréshez kész virágföldet használjunk. Tehetjük cserépbe, dézsába, de a szabadföldbe is, aszerint, hogy hogyan akarjuk nevelni a rózsánkat.

Tápanyagigény: Nyáron hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Nem szükséges ősszel és télen trágyázni.

Átültetés: Új növényünket mielőbb ültessük át új földbe és egy kicsit nagyobb cserépbe. Átültetéshez használjunk Florasca B típusföldet.

Betegségek, kártevők: A rózsákat megtámadja a lisztharmat, a rózsarozsda, szürkerothadásos-betegség, mozaik vírus vagy a levéltetű.
Réztartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen.
A csillagpenész ellen kéntartalmú szerekkel tudunk védekezni.
A levéltetvek ellen spirituszos szappanoldatos lemosással vehetjük fel a küzdelmet.

Cserépméret: 11 cm