Aktuális ajánlat

Hírek
Japán cikász (Cycas revoluta)

Japán cikász
7,990 Ft
Szállítás: 2-3 munkanap

A ma trópusokon és szubtrópusokon területén megtalálható cikászok 200 millió évvel ezelőtt is széles elterjedési területtel bírtak a földön. A ma ismert 8 fajuk közül dísznövényként a japán cikász a legelterjedtebb. Impozáns növények. A Földön élő növények közül a legősibbek.

Többnyire el nem ágazó, rövid törzsük a pálmákéhoz hasonló. Nagy, spirálisan álló leveleik a törzs csúcsán üstököt alkotnak. Levele mérgező valamint elég szúrós, ezért kisgyermekek, és háziállatok közelében ügyeljünk erre.

A japán cikász bár minden valamirevaló botanikus kertben előfordul, és az egész világon árulják, mint kerti vagy szobanövényt, eredete egészen a dinoszauruszok koráig nyúlik vissza, és külleme vajmi keveset változott az utóbbi kétszáz millió évben.

Szobanövényként tartva otthonunkban csak 1-2 méter magasra nő, de így is különleges impozáns látványt nyújtat. Egyszerű szárnyalt levelei az ananászéhoz hasonlóan a középső gömbből nőnek ki.

Lépcsőházba, ablakközbe, hűvös szobába, szállodákba, előcsarnokokba, kiállítási termekbe tartható. Impozáns méreteket érhet el, de csak nagyon hosszú idő alatt, nagy edényben, vagy a szabadban tartva. Minden esetre elmondhatjuk: egy emberélet nem elég ahhoz, hogy egy cikászt felnőni lássunk.

Fényigény : a fiatal cikászokat nem szabad tűző napra tenni, az idősebbek már hozzászoktathatók. Világos, napos levegős helyet kedvel. Kerüljük a tűző napot.

Hőigény: nyáron 20 C feletti hőmérsékletű helyet kedvel. Minimális hőmérséklete 5°C. Fagyérzékeny. Télen 15°C-on tartható. Nem ajánlatos túl meleg helyen teleltetni a cikászt. Huzatban ne tegyük a növényt. Nyáron ki helyezhetjük a teraszra, erkélyre vagy kertbe.

Vízigény: mérsékelten, de rendszeresen öntözzük, de ne öntözzük túl. Télen kevesebb vizet adjunk, tartsuk inkább kissé szárazabban a növényt. Csak akkor öntözzük, ha a földlabda teteje száraz.
Nyáron 2-3 naponként. Télen, mivel hűvös helyen tartjuk, jóval ritkábban öntözzük - elég egyszer egy héten, akkor is nagyon kevés vízzel.

Tápanyag: áprilistól szeptemberig kéthetenként kaphat tápoldatot, a többi hónapban ne adjunk tápoldatot.

Magassága: 35-40 cm

Cserépátmérő: 12-14 cm

Válasszon egyedi, kézzel festett cserepet

Fekete csíkolt kaspó
1,590 Ft
Zöld kontúr
1,590 Ft
Bordós kovácsoltvas kaspó
1,590 Ft
Piros tulipán kaspó
1,590 Ft
Piros kontúros kaspó
1,590 Ft
Dohányvirág kaspó
1,590 Ft


Hozzászólások