Aktuális ajánlat

Hírek
Kankalin (Primula vulgaris)

Kankalin
Kankalin 3Kankalin 2
550 Ft
Szállítás: 2-3 munkanap

Szobákban cserepes növényként a Tibetből származó nagyobb virágú Primula obconicát és a Kelet-Ázsiából származó Primula malacoidest érdemes tartani.
A kankalinok népes nemzetsége az egész világon elterjedt. A szabadföldi évelő fajok kertjeinek tavaszi díszét adják, az üvegházi cserepes növények - megfelelő gondozás esetén - lakásunk értékes, tartós virágzó növényei.

A szártalan kankalin a kertben márciusban jelzi élénk színeivel a tavasz jöttét. Kertbe vagy balkonládába kilehet ültetni, mert évelő dísznövény.A primula, másnevén a kankalin a tavasz első virágai közé tartozik. Szobanövényként a közönséges kankalin (Primula acaulis; P. vulgaris ) nemesített példányait árusítják.

A primuladömping januártól egészen áprilisig is elhúzódhat, ugyanis a növények ekkor hozzák változatosabbnál változatosabb színű, és nem utolsó sorban rendkívül illatos virágaikat. A virágok lehetnek egyszínűek, de nem ritka több szín egyvelege sem.
Mindez nem az anyatermészet, sokkal inkább a nemesítők műve. A szirmok összeforrtak, de megfigyelhető az ötös tagoltság. A levelek tőlevélrózsát alkotnak.

Fényigény: világos, közvetlen napfénytől védett helyet kedvel. Nyáron félárnyékos helyen szabadban is tarthatjuk bő öntözéssel, majd ősszel ismét lakásba visszük.

Hőigény: kedveli a hűvösebb hőmérsékletű helyiségeket. Az ideális hőmérséklet a primulák tartására 13-16°C között van. Alacsony hőmérsékleti igénye és magas fényigénye miatt is célszerű az ablakban tartani, különben nagyon hamar elpusztul. A déli fekvésű lakóhely ideális számára.

Vízigény: rendszeres öntözést igényel. Ehhez hetente egyszer, szárazabb levegőjű lakásban kétszer öntözzük meg, de arra feltétlenül ügyeljünk, hogy a növény ne álljon vízben.

Tápanyagszükséglete: csekély vagy közepes. Novembertől februárig maximum egyszer tápoldatozzuk.

Élettani hatás: Mirigyszőrös levelei az érzékeny bőrű embernek komoly, nehezen gyógyítható bőrbántalmakat okozhatnak.

Gondozási hibák: sóérzékeny. Levelei megsárgulhatnak,ha túl nedvesen vagy hidegen tartjuk.

Mérete: 8-10 cm

Válasszon egyedi, kézzel festett cserepet

Szőlőleveles
1,590 Ft
Ciklámen virágos kaspó
1,590 Ft
Sárga szivárványos
1,590 Ft
Trópusi fa
1,590 Ft
Kávé kaspó
1,590 Ft
Barackvirág kaspó
1,590 Ft


Hozzászólások