Aktuális ajánlat

Hírek
Lepke orchidea (Phalenopsis spp.)

Lepke orchidea
Lila lepke orchideaFehér lepke orchideaRózsaszín lepke orchidea
4,990 Ft
Szállítás: 2-3 munkanap
Hazájuk Délkelet-Ázsia. Többségük epifita életmódú, gyökereivel a fák lombkoronaszintjében megtapad a fa kérgén. Nem élősködők, táplálékukat fotoszintézissel állítják elő.
A Phalaenopsis-ok tarthatók talán a legkönnyebben az ember számára is kellemes, egyenletes hőmérsékletű helyen. Vegetatív növekedésük elsősorban a nyári félévben jellemző, de lehet folyamatos is.Tartós virágzásúak, és ha a virágszárról csak a levirágzott szárrészt távolítjuk el, a rajta lévő rügyekből más időszakban is újabb virágok fejlődnek. Nagy választékban kaphatók, köszönhetően a mindig megújuló, folyamatosan változó nemesítési irányzatoknak.

A Phalaenopsis szobai nevelése nem megoldhatatlan. Aki kitartó és odafigyel, az nem vall kudarcot. A növény tartásának egyetlen, egy átlagos lakásban nem adott feltétele a magas páratartalom. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy az erős, bőséges gyökérzettel rendelkező töveknek ez sem gond. Sokan nevelik mindenféle párásító módszer nélkül sikerrel, még panelházak száraz levegőjében is, ezt az egyik legszebb virágú szobai cserepest.

Fényigény: világos vagy félárnyékos helyet kedvel,de a nem a közvetlen napot, tűző napon könnyen kiéghet. Vegetációs időszakban jól tűri az árnyékot is.

Hőigény: áprilistól augusztusig nappal 25 C,éjjel 20 C,a többi hónapban nappal 22°C, éjjel 18°C az ideális.

Vízigény: tartsuk a növényt közepesen nedvesen vagy enyhén szárazon.

Tápanyagigénye: csekély, de rendszeres tápanyagellátásra van szüksége. Minden öntözéskor adjunk az öntözővízhez orchideatápoldatot. ősszel és télen kevesebb tápoldatozzuk.

Gondozási hibák:
Vízhiány: az első jel, amit legkönnyebben észre vehetünk, amikor a levelek lógnak. Nincs más dolgunk, mint öntözni, és amíg rendbe jön, párás helyre tenni a növényt. 3-10 nap múlva a Phalaenopsis újra a régi.

Túlöntözés: a lankadt levél lehet túlöntözés következménye. Ekkor a gyökerek megpuhultak, és sárgásak. A túlöntözött növényt legjobb, ha kivesszük óvatosan a cserepéből, megvizsgáljuk, hogy a teljes gyökérzet elhalt-e? Eltávolítjuk az elpusztult részeket, és visszaültetjük. A virágokat vágjuk le. A nyirkos közeget csak akkor öntözzük újra, ha kezd kiszáradni. Meleg, világos helyen, fejlettségi állapottól, fejlődési fázistól függően 1-6 hónap alatt regenerálódik a tő. Teljes gyökérpusztuláskor sajnos kis esély van a sikerre.

Túltáplálás: gyökérpusztulást, levélfoltosodást okozhat a túlzott műtrágyázás. A gyökerek érzékenyek a felhalmozódott tápsókra. Megelőzhető, ha a tápoldatot csak nagy hígításban alkalmazzuk, és levéltrágyaként. Így is felvehető a növény számára a szükséges tápanyag.

Elhelyezés: Rendszerint, a Phalaenopsis orchidea a molylepke orchideájaként ismert, mivel virágai a karcsú szárakon helyezkednek el, és úgy mutatkoznak, mint a molylepkék repülés közben. A Phalaenopsis kitűnő dísznövény, jól érzi magát központi fűtéses lakásban is, ha megfelelően gondozzuk.

Magassága: 45-50 cm

Cserépátmérő: 12 cm

Válasszon egyedi, kézzel festett cserepet

Piros tulipán kaspó
1,590 Ft
Sárga szitakötős
1,590 Ft
Ciklámen virágos kaspó
1,590 Ft
Piros csoda kaspó
1,590 Ft
Sárgásbarna virágos
1,590 Ft
Piros kontúros kaspó
1,590 Ft


Hozzászólások