Aktuális ajánlat

Hírek
Ráncos sárkányfüzér (Aphelandra squarrosa)

Ráncos sárkányfüzér
4,980 Ft
Szállítás: 2-3 munkanap

A ráncos sárkányfüzér Közép- és Dél Amerikában őshonos növény a leggyakrabban előforduló fajtája Aphelandra squarrosa.
Az örökzöld sárkányfüzér számos különféle változatban kapható. Az eredetileg Brazíliából származó fajt a XIX. század végén hozták be Európába, s a viktoriánus korban levelei és virágai harsány, nyers megjelenésének köszönhetően különösen kedvelt növény volt.
Nagyon mutatós dísznövény, fehér erezetű levelei már önmagában is szépek, de a hat héten át nyíló sárga virágok még tovább növelik a növény szépségét. Tetszetős leveleivel és virágaival a sárkányfüzér dekoratív, feltűnő cserepes növény. Az egyes fajtáknál 30 cm-re is megnövő leveleken a fehér erek élesen elkülönülnek a levél többi részének csillogó sötétzöldjétől.
A sárkányfüzér fürtvirágzatában a valódi virágok a négyoldalú, sárga fellevelekből emelkednek ki.

Magyar nevét virágzatáról kapta a növény, amelyet négyoldalú, 15 cm hosszú sárga fellevelek s az ezekből kiemelkedő valódi virágok alkotnak. A virágok nyár végén jelennek meg, és kb. 2 hónapig díszlenek.
A virágboltokban virágzó példányokat vásárolhatunk meg, amelyeket otthonunkban világos, de nem tűző napos részre helyezzünk el. Elvirágzás után a növényt érdemes visszavágni 15 cm magasságban, mert ekkor elágazik és egy kis bokros dús növényt kapunk cserébe.

Fényigény: világos helyet kedvel, de ne tegyük ki tűző nyári napnak. Az enyhe árnyékolás is megfelelő, de folyamatosan forgassuk a növényt, hogy körkörösen növekedjék.

Hőigény: a legmegfelelőbb számára a 18-25 °C közötti hőmérsékleti tartomány.Kedveli a meleg állandó hőmérsékleten, télen se tegyük 10 foknál hidegebb helyre és a téli szellőztetéssel is vigyázunk! Elvirágzását követően akár a 10 °C-os hűvöset is jól tűri. Elősegíti a virágzást, ha télen 9 hétig 10 C-ot biztosítunk számára, ezután emeljük a hőmérsékletet.

Vízigény: a földjét tartsuk egyenletesen enyhén nedvesen. Két öntözés között engedjük a talaj felszínét kiszáradni. A hűvösebb nyugalmi időszak folyamán a sárkányfüzért tartsuk viszonylag szárazon. Kerüljük a túlöntözést.

Páratartalom: magas páratartalomra van szüksége. Állítsuk a cserepet nedvszívó agyaggolyókkal teli tálcára, ügyelve, hogy a gyökereket ne érje víz.

Tápanyagszükséglet: a virágzat kialakulása idején hetente tápoldatozzuk az Aphelandát. A tavasz végétől a nyár végéig használjunk virágos szobanövényekhez való általános növénytápot. Novembertől februárig csak kevés tápanyagot adjunk.

Gondozási hibák: a túlzott mértékű közvetlen napsütés vagy a túl hideg környezet levélhulláshoz vezethet.
Kiszáradás és a túllocsolás is végzetes lehet számára ezért csak kis adagokban, de rendszeresen locsoljuk.

Magassága: 25-30 cm

Cserépátmérő: 12 cm

Válasszon egyedi, kézzel festett cserepet

Ciklámen kontúros kaspó
1,590 Ft
Rúzsos
1,590 Ft
Fekete csíkolt kaspó
1,590 Ft
Bronzbarna virágos kaspó
1,590 Ft
Bordós kovácsoltvas kaspó
1,590 Ft
Sárga tulipán
1,590 Ft


Hozzászólások