Aktuális ajánlat

Hírek
Ráncos sárkányfüzér (Aphelandra squarrosa)

Ráncos sárkányfüzér
4,980 Ft
Szállítás: 2-3 munkanap

A ráncos sárkányfüzér Közép- és Dél Amerikában őshonos növény a leggyakrabban előforduló fajtája Aphelandra squarrosa.
Az örökzöld sárkányfüzér számos különféle változatban kapható. Az eredetileg Brazíliából származó fajt a XIX. század végén hozták be Európába, s a viktoriánus korban levelei és virágai harsány, nyers megjelenésének köszönhetően különösen kedvelt növény volt.
Nagyon mutatós dísznövény, fehér erezetű levelei már önmagában is szépek, de a hat héten át nyíló sárga virágok még tovább növelik a növény szépségét. Tetszetős leveleivel és virágaival a sárkányfüzér dekoratív, feltűnő cserepes növény. Az egyes fajtáknál 30 cm-re is megnövő leveleken a fehér erek élesen elkülönülnek a levél többi részének csillogó sötétzöldjétől.
A sárkányfüzér fürtvirágzatában a valódi virágok a négyoldalú, sárga fellevelekből emelkednek ki.

Magyar nevét virágzatáról kapta a növény, amelyet négyoldalú, 15 cm hosszú sárga fellevelek s az ezekből kiemelkedő valódi virágok alkotnak. A virágok nyár végén jelennek meg, és kb. 2 hónapig díszlenek.
A virágboltokban virágzó példányokat vásárolhatunk meg, amelyeket otthonunkban világos, de nem tűző napos részre helyezzünk el. Elvirágzás után a növényt érdemes visszavágni 15 cm magasságban, mert ekkor elágazik és egy kis bokros dús növényt kapunk cserébe.

Fényigény: világos helyet kedvel, de ne tegyük ki tűző nyári napnak. Az enyhe árnyékolás is megfelelő, de folyamatosan forgassuk a növényt, hogy körkörösen növekedjék.

Hőigény: a legmegfelelőbb számára a 18-25 °C közötti hőmérsékleti tartomány.Kedveli a meleg állandó hőmérsékleten, télen se tegyük 10 foknál hidegebb helyre és a téli szellőztetéssel is vigyázunk! Elvirágzását követően akár a 10 °C-os hűvöset is jól tűri. Elősegíti a virágzást, ha télen 9 hétig 10 C-ot biztosítunk számára, ezután emeljük a hőmérsékletet.

Vízigény: a földjét tartsuk egyenletesen enyhén nedvesen. Két öntözés között engedjük a talaj felszínét kiszáradni. A hűvösebb nyugalmi időszak folyamán a sárkányfüzért tartsuk viszonylag szárazon. Kerüljük a túlöntözést.

Páratartalom: magas páratartalomra van szüksége. Állítsuk a cserepet nedvszívó agyaggolyókkal teli tálcára, ügyelve, hogy a gyökereket ne érje víz.

Tápanyagszükséglet: a virágzat kialakulása idején hetente tápoldatozzuk az Aphelandát. A tavasz végétől a nyár végéig használjunk virágos szobanövényekhez való általános növénytápot. Novembertől februárig csak kevés tápanyagot adjunk.

Gondozási hibák: a túlzott mértékű közvetlen napsütés vagy a túl hideg környezet levélhulláshoz vezethet.
Kiszáradás és a túllocsolás is végzetes lehet számára ezért csak kis adagokban, de rendszeresen locsoljuk.

Magassága: 25-30 cm

Cserépátmérő: 12 cm

Válasszon egyedi, kézzel festett cserepet

Sárgásbarna virágos
1,590 Ft
Sütőtök
1,590 Ft
Sárga szivárványos
1,590 Ft
Görög mintás kaspó
1,590 Ft
Sárga kontúr
1,590 Ft
Barackvirág kaspó
1,590 Ft


Hozzászólások