Aktuális ajánlat

Hírek
Pártáskosbor (Vanda orchidea)

Pártáskosbor 3
Pártáskosbor (Vanda orchidea)Pártáskosbor 2 (Vanda orchidea)
22,990 Ft
Szállítás: 2-3 munkanap

Egy igazi ritkaság, csak különleges embereknek különleges alkalomra!

A Vanda fajok a természetben a Himalája nyugati nyúlványaitól Délkelet-Ázsia monszunvidékein át Új-Guineáig találhatóak meg. A termesztésben az alapfajokból gyönyörű, nagy virágú hibrideket hoztak létre. Ennek a nemzetségnek a hibridjei nagyra nőnek, de néhányuk alkalmas arra, hogy az ablakpárkányon neveljük.
A pártáskosbor fajok nagy része fán élő életmódot folytat, erős hosszú léggyökereket fejlesztenek, amelyek nedvességet és tápanyagot is fel tudnak venni. felálló virágzati tengelye viszonylag nagy méretű, feltűnő színű, illatos virágokat hordoz. Kék virága miatt különösen népszerű a Vanda coerulea.

Az orchideák virága tulajdonképpen mindig álomszép. A virágajkak és a virágszirmok, valamint a sarkantyúk néha földön kívüli lények hatását keltik. A pártáskosbor virágai a feltűnő, egzotikus virágok közé tartoznak. Néhol a virágszirmok csíkosak, máshol foltosak, megint más virágok pedig pöttyösek. Színük a világoskék és a kékeslila között változhat. Ez utóbbi szín az orchideák esetében igazi különlegességnek számít. Közös jellemzőjük, hogy egy-egy száron mindig több nyílik, illatuk pedig nagyon kellemes.

Egy kifejlett, virágzó Vanda vastag, lelógó gyökereivel együtt nagyjából egy, másfél méter magas. Elsősorban közeg nélküli epifita nevelését ajánljuk, de ha nincs más megoldás, akkor léckosárba, illetve lyukacsos, nagy méretű cserépbe is beültethető. Ilyen esetben rendkívül fontos a jó vízelvezetésű és jól szellőző nagy szemű ültetőközeg. Cserépbe ültetéskor ne erőltessük be az összes gyökeret a cserépbe. Átültetéskor a gyökereket ne mozgassuk, inkább egyben helyezzük át az új cserépbe, és köré szórjuk az új ültetőközeget.

Nagyméretű és rendszeres gondozást igénylő kényes növény, ezért csak nagyobb hellyel és tapasztalattal rendelkező orchidea gyűjtőknek ajánljuk.

Fényigény: a Vanda számára a legfontosabb a fény. Világos helyet kedvel. Magas fényigényét különösen télen nehéz kielégíteni, ilyenkor a legvilágosabb, legnaposabb helyre helyezzük. Nyáron kikerülhet egy olyan fa árnyékába, ahol közvetlen napfény is éri.

Hőigény: szereti a meleget, de mérsékeltházi körülmények között is jól fejlődik.
Áprilistól októberig 20-25 C, novembertől márciusig 18-22 C-ot igényel. mivel gyökerei könnyen elrothadhatnak, léckosarakban érdemes tartani, durva kéregszubsztrátumban, amelyben nincsenek növényi részek.

Vízigény: a gyökereket mindennap vízzel permetezzük, vagy rendszeresen (3-4 naponta) fél órára tegyük egy vödör vízbe, hogy teleszívhassák magukat vízzel. Használjunk lágy vagy esővizet. . Amennyiben cserépbe van ültetve, a közeg nyirkos, de ne túlöntözött legyen,tápozásra pedig nyáron hetente, télen ritkábban kerüljön sor.

Tápanyagszükséglet: csekély. Júniustól novemberig rendszeresen adjunk orchidea tápoldatot. Decemberben és januárban ne tápoldatozzunk. Ha megjelennek ismét a virágai, akkor ismét adhatunk neki tápanyagot. Nyáron minden öntözésnél lehet az áztatóvízhez pár csepp tápot adni, télen ritkábban tápozzuk.

Magassága: 40-45 cm

Válasszon egyedi, kézzel festett cserepet

Türkiz szitakötő
1,590 Ft
Sárga szitakötős
1,590 Ft
Rózsaszín szitakötős
1,590 Ft
Fehér kontúros kaspó
1,590 Ft
Zöld szalagos
1,590 Ft
Virágos hullám
1,590 Ft


Hozzászólások